Der er få ting på den kulinariske front, som hitter på samme måde som tapas. Konceptet har i mange år været at finde på både restauranter og til private serveringer i hjemmet, og danskerne har i den grad taget den delikate spise til sig. Den store fordel ved tapasserveringer er, at konceptet kan fortolkes ganske frit, så længe man blot serverer forskellige mindre retter (som selvfølgelig gerne må relatere til det spanske køkken). Hvis du læser med i det nedenstående, kan du forhåbentlig blive en smule klogere på den vidunderlige spise.
Værd at vide om tapas
Ordet ’tapas’ kommer oprindeligt fra det spanske ord ’tapa’, som groft oversat betyder ’låg’ eller ’at dække til’. Idéen med at servere disse mindre retter og snacks findes også i andre spansktalende lande i bl.a. Sydamerika og Mexico, men den ægte tapas kommer fra den spanske cuisine.
Hvis du vil opleve den helt autentiske tapas, bør du naturligvis rejse en tur til Spanien, hvor restauranterne almindeligvis serverer et minimum af 12 forskellige tapasretter (både kolde og varme) og ofte endnu flere pinchos, som for det meste af en enkelt bid med brød og pålæg/topping med en tandstikker i. Tapas er grundlæggende en stor del af spansk kultur, da der er tradition for at mødes på barer og socialisere gennem tapasspisningen.
Tapastyper
Det er som sagt til fri fortolkning, hvordan tapasbordet udformes i privaten. Der er dog ofte nogle klassikere, som går igen, når det kommer til den ægte, spanske udgave. Her tænkes der bl.a. på forskellige olivenserveringer, kødboller og kødstykker, ansjoser og anden fisk, stegte kartofler, rejer, blæksprutter og andre skaldyr, omeletter, brødvarianter samt forskellige former for dyppelse – heriblandt aioli med hvidløg. Den autentiske tapas findes i Spanien, men hvis du vil så tæt på som muligt i Danmark, findes der flere gode tapasrestauranter at vælge imellem. En af disse er Tapas Huset, som du finder i København.